ΚΗΠΟΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς

καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Το χωριό

Το χωριό Κήποι, αποτελεί ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια και κατά τα νεώτερα χρόνια αποτελούσε το επίκεντρο των Ζαγορίου. Υπάγεται στο Δήμο Τύμφης και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800μ. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, όπου τα χρώματα εναλλάσσονται και μεταβάλλουν μοναδικά το τοπίο ανάλογα με τις εποχές του έτους.

Θαυμάζοντας το τοπίο, ο επισκέπτης θα το δει άλλοτε «ντυμένο» με θερμά κόκκινα και λαμπερά κίτρινα χρώματα το φθινόπωρο, επιβλητικά λευκά το χειμώνα και καταπράσινο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα πυκνά δάση του Ζαγοριού αλλάζουν μέρα με τη μέρα χαρίζοντας κάθε φορά μια διαφορετική όψη.

Οι Κήποι, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε αναρίθμητες δραστηριότητες και αξιοθέατα καλύπτοντας συνολικά και ολοκληρωμένα τις επιθυμίες των επισκεπτών του.

Για περιηγητές

Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι τα τοξωτά γεφύρια, τα οποία δημιουργούν για την περιοχή μια ιδιαίτερη ταυτότητα που συνδυάζει φύση και ανθρώπινη επέμβαση!

Στους Κήπους θα βρείτε λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, χαγιάτια, το ρολόι και το ψηλό καμπαναριό, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς και το θαυμάσιο μουσείο του Αγάπιου Τόλη με την υπέροχη συλλογή λαογραφικού υλικού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης: το ερημικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, του Αγίου Ιωάννη του Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο, τις Κολυμπήθρες, που βρίσκονται ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, τα χωριά Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι και Λάιστα, που βλέπει στην Γκαμήλα και τον Σμόλικα.

Για φυσιολάτρες

Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στα πανέμορφα δάση και τα ποτάμια στο Γυφτόκαμπο, στη Λάϊστα, στη Βοβούσα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στη Χαράδρα του Βίκου ή στη Δρακολίμνη, λίμνη σε 2.500 μ. υψόμετρο.

Όσοι αγαπάτε τον αθλητισμό και σας αρέσει να τον συνδυάζετε με τις διακοπές σας, μην παραλείψετε να:

  • περπατήσετε στην κοίτη του ποταμού Βοϊδομάτη που σχηματίζει το Βίκο και αποτελεί ιδανικό σημείο εξόρμησης για κάθε εποχή
  • εξερευνήσετε το καθηλωτικό φαράγγι του Βίκου
  • περπατήσετε στα παλιά μονοπάτια γύρω από τα χωριά και να θαυμάσετε τα μοναδικά και τοξωτά πέτρινα γεφύρια τους.
  • Απολαύσετε τις καλοκαιρινές ημέρες τις αγαπημένες σας δραστηριότητες όπως Rafting στον Βοιδομάτη, canyoning στο Βραδέτο, ιππασία στο Μεγάλο Πάπιγκο, πεζοπορία στο Βοιδομάτη, διάσχιση με 4X4 στα Ζαγοροχώρια, διάσχιση του Φαραγγιού Βίκου, πεζοπορία στη σκάλα του Βραδέτο, κ.α.

Για γευσιγνώστες

Η Γιαννιώτικη κουζίνα είναι φημισμένη για τις νόστιμες συνταγές της και τα τοπικά πιάτα της! Τις πλούσιες γεύσεις της, μπορείτε να δοκιμάσετε τόσο στους Κήπους όσο και στις υπόλοιπες περιοχές των Ιωαννίνων. Από την Γιαννιώτικη κουζίνα ξεχωρίζουν είναι οι ζαγορίσιες πίτες (αλευρόπιτα, τυρόπιτα, κρεατόπιτα), τα ψητά, η κρεατόσουπα και ο τραχανάς κ.α.

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως φρέσκα γαλακτοκομικά, ντόπια ηπειρώτικα κρασιά, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, μέλι από βουνίσια αγριολούλουδα, τσάι του βουνού και ρίγανη.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στους Κήπους οργανώνονται κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια:

Στις 6 Αυγούστου μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό πανηγύρι για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στις 8 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι για τα γενέθλια της Θεοτόκου